THE DRUMS – BRUTALISM

Wie heeft er al van ‘The Drums’ gehoord? We hebben het dan niet over de met ezelsvellen overtrokken slagwerkinstrumenten, maar over een muziekformatie uit New York City die elektronische indie popsongs op hun platen plaatst. De twee oprichters Jonathan (Jonny) Pierce en Jacob Graham waren nog niet aan hun plechtige communie toegekomen toen ze al besloten om samen te zweren tot het vormen van een muziekgroep.

Die kwam er dan ook enkele jaartjes later onder de namen ‘Goat Explosion’ en ‘Elkland’ waarmee in 2005 één plaat “Golden” werd uitgebracht. Uiteindelijk leidde dit alles in 2008 tot de start van elektropopgroep ‘The Drums’ en de release van een eerste ep “Summertime!”. Hun eerste volwaardige album “The Drums” kwam in 2010 op de platenmarkt, waarna er nog drie andere albums volgden: “Portamento” in 2011, “Encyclopedia” in 2014 en “Abysmal Thoughts” in 2017.

Begin april 2019 zal de vijfde plaat van ‘The Drums’ worden uitgebracht onder de titel “Brutalism”. Dat werd een album met negen tracks die vooral elektronische synthesizerpopsongs herbergen en die eigenlijk vooral door Jonny Pierce als een soort soloproject werden opgenomen. De eerste single uit deze cd is het op bijgaande audiovideo te beluisteren nummer “Body Chemistry”.

We durven te veronderstellen dat heel wat luisteraars de sound van ‘The Drums’ zullen vergelijken met die van bands als ‘Joy Division’ en ‘New Order’. We kunnen die vergelijking zeker wel begrijpen, maar niet helemaal onderschrijven. Daarvoor zijn de melodieën van de songs niet origineel en catchy genoeg. Wat niet wil zeggen dat we best wel kunnen genieten van enkele tracks op ‘Brutalism’. Vooral openingsnummer “Pretty Cloud”, het wat tragere “I Wanna Go Back”, “Kiss It Away” en het enkel door akoestische gitaar begeleide “Nervous” kunnen wat ons betreft ongestoord door de speakers gejaagd worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: ANTI-
distr.: PIAS

video